www.info-ogrzewanie.plwww.info-ogrzewanie.pl
Obrazek
Aktualności Kotły/Piece Instalacje Paliwa Energia odnawialna Wydarzenia Porady Forum rss
Strona główna Kotły na paliwa stałe Kotły gazowe Kominki Instalacje grzewcze Instalacje CWU Izolacja Reklama w serwisie Kontakt
Kategorie artykułów
Ostatnio na forum

Jak przygotować drewno do kominka

Informacja prasowa / Data: 2017-01-02

Drewno kominkowe wymaga specjalnego przygotowania zanim trafi do paleniska. Gatunek drzewa, z którego jest przygotowane, sposób przechowywania, a nawet sposób ułożenia drewna w miejscu jego składowania ma wpływ, na jakość drewna i ilość ciepła, które będzie dawać w kominku. Jak przygotować drewno, czym je pociąć i gdzie przechowywać? Na te pytania odpowiada Ekspert firmy Husqvarna.

Wykorzystać walory grzewcze

Wykorzystanie drewna do kominka to duża oszczędność. Ogrzanie piętrowych domów to zimą spore koszty, które możemy zmniejszyć paląc drewnem w domowym kominku.

Jakim drewnem palić w kominku?

Wybór drewna nie jest zawsze oczywisty. Wiele osób popełnia te same błędy nawet o tym nie wiedząc. Spalanie odpadów tj. pociętych mebli czy resztek stolarskich, doprowadza do emisji szkodliwych związków i nie powinniśmy ich wykorzystywać do palenia w kominku.

„Warto zadbać o to, aby drewno, którym będziemy palić miało możliwie najwięcej walorów grzewczych. Polecane są do tego gatunki liściaste przede wszystkim dąb, buk i jesion.

Te gatunki drzew palą się najdłużej, dając przy tym najwięcej ciepła.

Wilgotność drewna kominkowego

Paląc w kominku należy zwrócić również uwagę na wilgotność drzewa, która powinno wynosić 15-20%.

Najlepszą metodą na sprawdzenie czy drewno nadaje się już do kominka jest dotknięcie go ręką. Przy wilgotności rzędu 23-25% wystarczy dotknięcie ręki, aby poczuć, że drewno jest mokre.

Jeśli po sprawdzeniu mamy wątpliwości, co do poziomu wilgoci drzewa, to lepiej pozwolić mu jeszcze trochę wyschnąć. Dzięki temu rzadziej będziemy musieli sięgać po kolejne kawałki drewna w trakcie palenia” – radzi Jerzy Banaszczyk, Ekspert firmy Husqvarna.

Składowanie i cięcie drewna

Odpowiednie składowanie drewna pozwala na zachowanie jego walorów grzewczych. W tym celu drewno powinno być składowane przez minimum rok, w suchym i zadaszonym miejscu.

Dzięki temu drewno nie będzie gniło.

Drewno uprzednio porąbane powinno mieć dobrą wentylacje i przewiew.

Cięcie drewna na mniejsze kawałki to pierwszy etap prac, które należy wykonać.

W tym celu warto wykorzystać efektywne narzędzia, które pozwolą nam wykonać tę pracę możliwie najszybciej i bezpiecznie.

Urządzenie do cięcia drewna

Fot. Husqvarna

Do cięcia niegrubego drewna idealna będzie pilarka akumulatorowa Husqvarna 136Li.

Dzięki zasilaniu akumulatorowemu jest bardzo cicha, lekka i bardzo prosta w obsłudze.

Sprawdzi się nie tylko podczas cięcia drewna do kominka, ale również przy pracach stolarskich czy sadowniczych.

Pilarka została wyposażona w trwały bezszczotkowy silnik oraz napinacz łańcucha niewymagający narzędzi.

„Składując drewno na powietrzu najlepsze jest ułożenie stosu przy ścianie budynku. Stos powinien mieć kształt prostopadłościanu, dzięki czemu będzie miało ono idealną cyrkulację powietrza.

Stos powinien być przykryty z góry, aby nie dostawała się do niego woda w trakcie deszczu.

W przypadku składowania drewna w pomieszczeniu najlepsze będzie ułożenie stosu w kształcie stożka” – radzi Jerzy Banaszczyk.

Spółka Husqvarna® – największy światowy producent wysokiej klasy urządzeń mechanicznych, przeznaczonych do pielęgnacji terenów zieleni przez cały rok, takich jak m.in. pilarki, wykaszarki, kosiarki i traktory ogrodowe. Jest również europejskim liderem w produkcji systemów nawadniających pod marką Gardena, a także wiodącym producentem narzędzi tnących i diamentowych dla przemysłu budowlanego. Przychody netto za 2011 rok osiągnęły poziom 32 miliardów koron szwedzkich, a średnia liczba zatrudnionych pracowników wyniosła około 15.000 osób.

Źródło: www.husqvarna.com. 

Polecamy
Newsletter - bądź na bieżąco
Co tydzień znajdziesz w naszym portalu
nowe, ciekawe artykuły.

Zapisz się na nasz bezpłatny Newsletter,
a co tydzień prześlemy Ci informację
o nowościach na naszej stronie.
Mój adres email:
Zgadzam się z Polityką Prywatności.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Polecamy artykuły
Drewno do kominka

Drewno do kominka

Najpopularniejszą grupą kominków są urządzenia, które opalane są paliwami stałymi - drewn... » ...więcej
Jak suszyć drewno opałowe

Jak suszyć drewno opałowe

Drewno przeznaczone do ogrzewania budynków, zarówno w instalacjach z kotłami, jak również z ... » ...więcej
Jak przygotować grzejniki do sezonu grzewczego?

Jak przygotować grzejniki do sezonu grzewczego?

Pierwsze tygodnie jesieni to dobry czas, aby pomyśleć o... » ...więcej
Jak szybko i wygodnie przygotować kanał pod instalację

Jak szybko i wygodnie przygotować kanał pod instalację

Wykonanie bruzdy jest jednym z najbardziej pracochłonnyc... » ...więcej
Jak wybrać materiały do izolacji termicznej kominka?

Jak wybrać materiały do izolacji termicznej kominka?

Kominek w domu powinien spełniać określone warunki bez... » ...więcej
Kotły zgazowujące drewno

Kotły zgazowujące drewno

Drewno jest paliwem stałym, ekologicznym i odnawialnym. Jednym ze sposobów wykorzystania drewna... » ...więcej
Doradca doboru kominka na stronie www.kratki.pl

Doradca doboru kominka na stronie www.kratki.pl

Właściwy dobór wkładu kominkowego jest złożoną kwe... » ...więcej
Polecamy porady

Regulator pogodowy do sterowania kotłem

Do sterowania kotłem wg. temperatury na zewnątrz budynk... » ...więcej
Kiedy kobieta kupuje okna…

Kiedy kobieta kupuje okna…

Kwestie związane z budową domu do niedawna były uznawa... » ...więcej
Moc grzejnika, a parametry instalacji

Moc grzejnika, a parametry instalacji

Producenci podają w tabelach moc grzejników w zależno�... » ...więcej

Czopuch - połączenie kotła z przewodem kominowym

Czopuch, czyli przewód łączący kocioł z kominem, pow... » ...więcej
Strona główna - Aktualności - Kotły/Piece - Instalacje - Paliwa - Energia odnawialna - Forum - Mapa strony - Tagi - Polityka prywatności i cookies
Przepisy czytelników Samochody Budownictwo Ogrzewanie Ogrody Kuchnia